Patriarkatet ser olika ut i olika kulturer. Ska ”de rättrognas kvinnor” gömmas och svepa kläder om sig i vissa kulturer. Medan västerländska ideal föreskriver att den festklädda kvinnan visas upp med bara axlar och djup urringning – oavsett årstid, flankerad av kavaljer i varm kostym? I den västerländska kulturen är det lättare att lyckas och få uppmärksamhet som kvinna om man är lite avklädd.

Med arkitektens perspektiv blickar jag också in en smula i religioner och deras ideal. Lästadianer inom kristendomen tillåter inte gardiner i husen, det ska synas att allt ”går rätt till” inom hemmets väggar. I rättrogen islam är det precis tvärt om, vid husens dolda innergårdar finns särskilda kvinnorum, dit ingen har insyn.

Min roll som konstnär är inte att presentera svar, men att lyfta fram frågor. Jag påstår ingenting med min konst. Utan ställer bara olika ideal mot varandra.   

Tidnings projekt 2001 Jag skickade nedanstående undring till alla på VLT:s redaktion, här är en egen bildfundering kring öst o väst samt de svar som jag fick.

Som en uttalad programförklaring enligt bolagsordningen ska VLT i enlighet
med lång tradition verka för Samhällsutveckling präglad av västerländskkulturuppfattning.
Hur påverkar det dig?(svara enklast genom ett retur mail, eller på (nedanstående adress/tel)
Med vänlig hälsning
Mikael Richter

Oh, East is East and West is West and never the twain shall meet?
*There is no question mark in the original. In fact the Kipling poem goes on to say that when two strong men meet there is no significance in East and West regardless of where the men come from.

Hej Mikael!
Personligen har jag inga problem med det, jag ser det inte som någon
inskränkning. Jag har lite svårt att förstå dem som förespråkar något slags "kulturneutralitet". För det mesta är de ack så västinfluerade när det kommer till kritan (t ex i frågor som handlar om människovärde, konflikten
individ/kollektiv, jämställdhet etc).
Står man som jag för en "västerländsk kulturuppfattning" så är det inte bara naturligt utan kanske också en moralisk skyldighet att verka för en samhällsutveckling i enlighet med de värderingarna.
Men naturligtvis beror det på vad man lägger in i "västerländsk
kulturuppfattning". För den som tolkar in Coca-Cola och en självklar
amerikansk överhöghet i begreppet kan det ju bli lite svårare att acceptera.

Johan Kretz, reporter

Intressant fråga. Som jag dock inte känner mig tvungen att besvara eftersom
jag är tjänstledig för att jobba på Läkartidningen. Men hemskt intresserad
av vad folk svarar, är jag. Ska du göra ngt av det och i så fall hur/vad?
Elisabet Ohlin


Hej...
Denna programförklaring är aningen förbryllande eftersom ingen , såvitt jag vet, har förklarat den för mig.
Är det Marx eller Thatcher?
Adam Smith eller Hegel?
Madonna eller Moder Teresa?
Mc Burger eller grodlår?
Inte lätt att veta.
Men eftersom man obönhörligen påverkas av sin kulturella omgivning ligger det närmare till hands att man känner en mer omedelbar affinitet med pommes frites än med stekt orm..kan tänkas.
Själv bygger jag delar av min världssyn på Schopenhauer, för pessimismens skull, Mozart för den geniala lätthetens skull, Tintin för äventyrets skull, Voltaire för hans åsikt att även djävulen har rätt att säga sitt, Camus för vikten av individens ansvar.
Sedan ömmar jag aningen för Bakunin..eller också tanken att all makt korrumperar. Lägg därtill lite US Constitution som säger att alla människor är födda lika..plus att man inte får diskriminera till vänster och höger..samt att alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats..
Till slut..håller jag med Cioran som sade att om någon har Bach att tacka för allt så är det Gud.
Ungefär så
ulrik eriksen
Strumpor för figuren
Västerås 2001
 
Enligt min uppfattning är sund västerländsk (och österländsk)
kulturuppfattning detsamma som öppenhet oh demokrati. (Detta till
skillnad mot exempelvis nazism, religiös fundamentalism, marxism mm)
Beteckningen "västerländsk" är lite olycklig och hade med säkerhet
ett helt annan klang när programförklaringen skrevs. Kanske borde den bytas ut mot just "öppenhet och demokrati". Hitler, Pinochet och Stalin var ju västerlänningar. Men det var ju
också exempelvis Martin Luther King.
> Pol Pot och bin Ladin kommer från "Österlandet", men det gjorde ju
också Mohandas Gandhi.

Mats A
Mikael.
När jag bedömer bilder sker det i första hand med någon slags
"maggropskänsla".
Om min västerlänska kulturuppfattningen sitter där, vet jag inte. Jag kan inte påminna mig om att jag vid något tillfälle behövt använda mig av just den punkten i programförklarningen, som för övrigt är bolagets (VLT AB:s) dokument, inte redaktionens.
Lars Höglund
Bildchef
VLT

Hej Mikael, en underlig fråga tycktes det mig vid första anblicken. Jag sa då högt för mig själv: Det är väl snarare frånvaron av österländsk kulturuppfattning som skapar präglingen. Vidare tyckte jag att det var synd att det stod så i programförklaringen. Det borde ändras till Samhällsutveckling präglad av multikulturell kulturuppfattning. Kanske kunde vi på det sättet slippa bli så urbota dumt västerländskt orienterade.
Med varm hälsning

Iris Tiitto,
bildjournalist

 


 

 
Tillbaka
Svensk Samtidskonst ,Tomtebogatan 26,113 38 Stockholm,+46 (0)8 303588
mikael@konst.org