Svensk samtidskonst - Hemsida

"Helton" för Västerås Konserthus

Ellips:  

Ellipsen tar avstamp från noten och konserthusets form.

Röda och blåa neonljusellipser monterade på ömse sidor av byggnaden innanför glaset. Ellipserna är tänkta att synliggöra husets form och att överraska med sin stora skala.

 

Sagan om utsmyckningen av Västerås konserthus/tunnelbana
"Det var en gång en stad utan tunnelbana Då. tänkte farbröderna och tanterna som bestämde i stan, när vi nu får ett så fint konserthus så måste vi ha en tunnelbana också. Vad är ett konserthus utan en tunnelbana? Platt intet! Vad är en fisk utan en cykel? Snälla konstnär kan du hjälpa oss göra så att alla ser, känner igen och kommer till konserthuset?"

Vad vore då bättre än två stora ovaler och ett förslag till en knutpunkt? Tänkte jag.

Förbjud privatbilism
Med ett vackert konserthus önskar man att alla kan komma och lyssna. Därför la jag konserthuset som en självklar knutpunkt mitt i ett tunnelbanenät, Västerås tunnelbana VT

Ett första utkast till tunnelbanesträckning med mina egna favoritplatser i Västerås publicerades i Västmanlands Läns Tidning där läsarna uppmanades att ringa eller skicka in sina egna favoritplatser. Platser som förtjänade en tunnelbane station. Svaren ligger nu till grund för den tunnelbanesträckning som har Konserthuset som knutpunkt.

Arbetet
Efter att ha limmat, lött in sladdarna, och strukit på lack-lagret, så riktigt längtar jag tillbaks ner i verkstan för att lossa på tvingklämmorna och se hur det blev.

Roligast är alltid den konst som är under arbete just nu, gladast är jag alltid under inkörningen av ett nytt konstverk.

Arkitektur
I tidiga byggnader, både skolor, boningshus och teatrar kostade man på sig stora generösa entréer, hallar och foajéer. Ytan att samlas på har sedan efterhand krympt och blivit mindre och mindre till förmån för utrymmen som härbärgerar det som byggnaden egentligen är till för. När nu entrén och foajén kommit att hamna utanpå konsertsalen som en inglasad yta kan foajén åter bli en självklar och generös mötesplats.

Jag vill locka fram konserthusbesökarna mot fönstret till ett lyckligt tillstånd.

Jag vill locka fram ett lyckligt tillstånd.

Spännande att ge sig på och aktivera en sådan stor yta. Jag hoppas att ljuset och dess speglingar kommer att ge liv åt hela den strama glasytan. Det är en utmaning att arbeta med konst som tar tag i och kommunicerar med hela husets arkitektur.

Titel: helton eller kanske helnot "blåtonJ" (syftar på hårfärgen på tanterna på parkett)

 

Västerås Tunnelbana  VT sträckning och projektering är klar, återstår bara lite grävande /Mikael
Klicka för Västerås Tunnelbana VT Tidtabeller linjesträckning mm.
Klicka för en  pressbild av neonellipsen som *.jpg-bild
Klicka för en  pressbild Illustrator
Klicka för en pressbild illustrator vektoriserad
Klicka för en vektoriserad pressbild eps
Klicka för pdf
 

Utkast som inte kommer att genomföras:

Här är ytterligare 3 stycken idéer kort pressenterade utan inbördes rangordning.

 

Omgivningen avbildad på belysta ljusledande Lisa akrylglas i flera skikt. Jag vill locka fram konserthusbesökarna mot fönstret till ett lyckligt tillstånd där de betraktar utsidan genom min lyslinjeteckning, de ser lite av spegelbilden av sig själva och blir samtidigt sedda utifrån.

Lösa upp gränsen mellan inne och ute. Låta omgivningen träda in i byggnaden där insidan visas upp och deltar i det offentliga rummet. ”Det öppna rummet”.

Synliggöra omgivningen i Lisaplast i olika skikt med ett extremt centralperspektiv möjligt att se ifrån olika utmärkta platser på golvet och på överplanets golv.

Lisa acrylglas leder ljus så att utseendet sedd utifrån kan genom ändrad belysning göras föränderlighet och påverkbar. Tunt linjeraster som från insidan fungerar som teckning och från utsidan utgörs av upplysta linjer. Hela tiden med stor genomskinlighet.

Innblästrade tunna (orientaliska mönster) som ett raster i bilden och frästa linjespår i glaset. Bilden av omgivningen öka känslan av tillhörighet för människan som finns på platsen i huset.


Kristallkrona:
Två likadana 2,5 X 2,5 meter stora ”kristallkronor” gjorda av glasklara neonrör med röd och blå gas, neonkristallkronorna skulle givetvis hänga i taket på de båda inglasade foajéflyglarna ut mot parken (N).

Glaspersienn:
En smal persienn av laminerade och härdade horisontellt liggande vinklade glasskivor. Dessa glas skiftar mellan transparent, och speglande beroende på väder årstid del av dygnet beroende på vilken sida av glaset som är ljusast dagsljuset eller inomhusbelysningen. Där glas persiennen utifrån på dagen speglar himmel och moln. På kvällen syns glas persiennens på baksidan tryckta orientaliska mönster, mönstret syns även inifrån som remsor av raster mot himlen.

Glaset som är genomskinligt samtidigt som det speglar betraktaren det screentryckta mönstret eller himlen beroende på vinkel och ljusförhållanden.

Rebus:
Tillbaks  
Svensk Samtidskonst ,Tomtebogatan 26,113 38 Stockholm,+46 (0)8 303588
mikael@konst.org