Svensk samtidskonst - Hemsida


Katalogtext Västerås Konstmuseum 2/9 - 22/10 95/ Konstnärshuset Stockholm 13/1 - 31/1 96 Eva Borgegård

Mikael Richter är ständigt undersökande i sitt arbete som konstnär. Nästintill en forskare går han tillväga, systematiserar delar av sitt arbetsområde. En konstens grundforskning, ett metodiskt tålmodigt sö-kande efter nya idéer och ny kunskap. I första hand handlar det inte om någon speciell tillämpning. Kan-ske går han vidare, finner ett bestämt mål eller ett användningsområde.
Det går inte att sätta likhetstecken mellan konst och kunskap men konsten kan förmedla en insikt, som kanske inte kan uttryckas på något annat sätt.

Som Mikael Richters poetiska lek med bilder och ord. En period handlade det om trafikskyltar, några av vår omgivnings mest sedda bilder. Kommentarer och til-lägg till bilderna gav dem plötsligt en ny innebörd. Fotgängare fick änglavingar, Herr Gårman snubblade och rymdskepp fick fritt tillträde till cykelbanorna.

På informationstavlan i entrén till ett kontorshus bryts plötsligt de korrekta angivelserna över våningsplanens skilda funktioner av ordet "ÄLSKA". Kanske uppmärksammas det av någon, andra kommer som vanligt att skynda vidare i sin stressiga vardag. Det finns en uppmaning i Mikael Richters sätt att arbeta med orden, han vill få oss att SE, att stanna upp och tänka efter.

Han har vid flera tillfällen påpekat att han arbetar medvetet med den konstnärliga friheten att göra onö-diga saker, något som man definitivt inte kan ha till något.

Han vill arbeta på platser och med föremål där en konstnärlig utsmyckning inte fyller någon maktmässig eller estetisk funktion.

Tanken och handlingen blir det centrala.
Ett sådant exempel är Mikael Richters medverkan i projektet "Konstvägen" i Västerbottens inland. Hans konstverk består av sju kraftledningsstolpar, cirkelformigt placerade i en glänta invid vägen.

Hos Mikael Richter intar frågeställningar som rör konstens möjligheter att kommunicera en central plats. Han har liknat dess möjlighet att nå fram vid flaskpost. Med flaskposten som utgångspunkt undersöker han "det obundna behovet av konst". I ett stort antal flaskor stoppar han ned sitt meddelande om vem han är och vad han kan erbjuda den presumtive mottagaren. Resultatet redovisas i utställningen på Västerås Konstmuseum

Västerås i augusti 1995
Eva Borgegård


Tillbaka
Svensk Samtidskonst ,Tomtebogatan 26,113 38 Stockholm,+46 (0)8 303588
mikael@konst.org